Akor Tab Söz Çeviri Anasayfası
Forum :::   >> 

Ses Açma Konusunda Bılgısı Olanlar..
arkadaslar ses açma çalışmaları hakkında bılgısı olanlar paylasabılırmı.sarkılarda ses tonumu ayarlayabılıyorum ve detone olmadan soyleyebılıyorum ama bazı sarkılara sesim yetmıo ve ses tonumu fazla ıncelttıgım zaman detone oluyorum..bu konudakı degerlı dusuncelerınızı paylaşırmısınız..
24.05.2011 19:32:17, 14152 okunma, 23 cevap, gitaristaw30ec yazdı
23.
Abi cok tesekkur ederiz ya cok guzel anlatmissin ilgimi cekti saol :)


mert kaan gün | 31 Ocak 2013 Perşembe 21:43
22.
Birincisi şu ouz 1903 sırf muhalefet olmak için olmadık yere verilen önerileri karalamış da, işte kendiside söylüyor uzman değilim bildiklerimi söylüyorum diye. Söylediğin şeylerden yola çıkarak zaten birşey bilmiyorsun boşuna uzattıkça uzatmışın olayı.

Dostum bir kaç şey söyleyeyim ilgini çekerse denersin. Ama hepsinden önce, sesin için en doğrusu, en kısa zaman da iyi bir şan hocasından ( Ses Uzmanı - Doktorluk boyutunda ) ders alman.

En başta tizlere çıkmak sanıldığı gibi bir olay değildir. Göğüs sesi, Falset ve Kafa sesi olmak üzere 3 türlü ses verilir. Chest Voice, Head Voice ve Falsetto olarak geçer. Göğüs sesi normal verdiğin sestir. Falset çığlıkvari bir sestir. Oysa Head Voice ki en önemlisi budur ve ikisi arasında köprü görevi görür. Asıl bu ara kısmı geliştirmek için Şan eğitimi almalısın. Çünkü Kafa sesini geliştirmenin, bütün sesinin üzerinde etkisi vardır.

Sesinin zorlandığını ve yanlış kullandığını nerden anlarsın? : Ses kasları, diğer kaslar gibi ağrı yapmaz ( Reflü ve benzeri boğaz ağrıları değil bahsettiğim ). Bu yüzden, zorlansada ses kısıklığı olarak algılarsın durumu. Bu da işini zorlaştırır çünkü ses kısıklığına sadece zorlama sebep olmaz.

- Adem elması dediğimiz yer gırtlak kapakçığı yani. Ses verirken, bas seslerde onun aşağı indiğini görüceksin. Tizlerde yukarı doğru çıktığını. Elini hafifçe boğazına götürüp onu hissetmeye çalış.

- Eğer ki, tiz ve bas ses verirken gırtlak kapakçığın, adem elması kısmı hareket ediyorsa, bu yanlış kullanıyorsun demektir. Yüz maskesi bölgesinden değil de ses kasları üzerinden ses veriyorsun demektir ki bu da sesinin zorlanmasına sebep olur.

- Yapman gereken şey, sesini yüz maskesi kısmına taşımak. Boğazın, alt çenen ve soluk borun yokmuş gibi düşünmelisin. Sadece yüz maskesi, burun boşluğu ve üst damak kısmından ses vermeye odaklanmalısın. Bunu yapmanın en kolay yolu, ağzını sonuna kadar açarak konuşmaya çalışmak - Ağzına şarap mantarı ya da benzeri birşey almak da aynı işlevi görür. Şarkı söylerken ağzını olabildiğince aç.

Peki ses kaslarını nasıl form da tutabilir ve yumuşatabilirsin. Ses kasları da vucudun diğer kasları gibidir. Gerginken çatallı, sert, tonsuz ve renksiz bir ses verirler. Normalde ses kaslarından çıkan ses senin duyduğun kendi sesin değildir. Bebeklerin "bırrrrr" yapışını düşün. Ağzını öyle yapıp ses ver, ses kaslarından çıkan doğal ses aslında öyle birşeydir. Onu duyduğun hale sokan, ağız boşluğun, gırtlak yapın, yüz maske şeklin vs vs dir.

- Bol bol su iç. Ballı süt doğal antibiyotiktir. Ses kaslarını yumuşatmanın bir diğer yolu uyuşturuculardır. Yani vucut kaslarını gevşeten herşey. Şarap, sarhoşluk hissi vs gibi. Bu faydalımıdır? değildir ama ses kaslarının nasıl çalıştığını ve nelerden nasıl etkilendiğini az çok anla diye yazıyorum. Doğal antibiyotiklerle vucut kaslarını yumuşatmak en iyisidir. En doğal antibiyotik de baldır.

- Meyan kökünün yumuşatma etkisi vardır. Boğazına faydası olur. Ses tellerin boğazındaki kaslar içine gömülüdür. O kaslar sert olursa, rahat hareket edemezler. Bu yüzden önemli olan boğaz kaslarını yumuşak ve rahat tutmandır.

- Bitki çayları iyi gelir. Siyah çay içme, kahve içme, sigara asla kullanma. İçki ara ara vucudunu dengede tutmak ve rahatlatmak için kullanabilirsin.

- Yeşil çay iç, siyah çay yerine.

- Yumurta sese iyi gelir derler ama bunun söylenti olduğunuda iddia edenler var.

- Buhar banyosu faydalıdır, denize girmekde öyledir. Duş almak da çok faydalıdır. Vucut kaslarını yumuşattığı için.

- Denize giremiyorsan, çep sodası ve tuzu suyla karıştırıp, burnundan içine çekmek süretiyle boğazını temizleyebilirsin her sabah. Bu çok iyi gelir ve katar (balgam) gibi ses kaslarını etkileyen ve üzerine tutunan her türlü rahatsız edici sıvıyı temizler.

- Fısıldayarak konuşma, bu da sesinin kısılmasına sebep olur.

- Falsetin nefesliyle, kontrolsüz falsetler vermekten kaçın

- Sesinin yetmediği şarkıları tranzpoze et. Oraya geldiğinde bağırmadan söylemeye, sesinin gelmeyeceğini anladığında, zorlamak yerine orada susmaya özen göster.

- Diyaframını özellikle geliştir. Ses tekniklerinden önce, diyafram nefesini öğren. Eğer hala göğsünden nefes alıp veriyorsan (günlük hayatta da), o zaman, zaten baştan yanlış yapıyorsun. Bir an önce göğüs nefesini devre dışı bırakıp diyafram nefesi almaya ve alışmaya çalış.

- Yine ouz 1903 saçma sapan bir yorum yapmış işte yumurta buhar banyosu ses eklemez falan demiş. Ses aralığının hiç bir önemi yok. Kaç oktav sesinin olduğununda. Eğer düzgün kullanmayı bilirsen ve doğru kasları çalıştırır gırtlağına yüklenmeden şarkı söylersen, istediğin kadar pes ve tiz sesler verebilirsin. Bunun için boğazının çok rahat olması şart. Bu yüzden de boğaz ve ses kaslarının yumuşatacak her şeyin sesinin üzerinde doğrudan etkisi vardır.

- Yine ouz 1903 ün dediğinin aksine, ses ve diyafram egzersizinden önce, ön hazırlık şarttır. Yani egzersiz yapmadan önce, kaslarının rahat olması lazım. duş almak, buhar banyosu, gargara yapmak, ılık sıcağa yakın şeyler içmek, vucudunda gerginlik varsa, sinirliysen biraz çıkıp dolaşmak, vucut kaslarını dinlendirip gevşetmek vs ses ve diyafram çalışmalarından önce çok işe yarar.

Aklına takılan başka şeyler varsa sorabilirsin. Ben de uzman değilim ama solistim ve bir çok araştırma yaptım. Uzmanlarla görüşme fırsatımda oldu, gerek şan hocası gerek bu konuda uzman doktorlar vs.

Şunuda ekleyeyim. Bu işi türkiyede profosyonel boyutta bilen çok az kişi var. Ve Türkiyede şarkı söyleyenlerin çoğu, yanlış tekniklerle şarkı söylüyor. Bir çok teknik mevcut ve hiç biri Türkiyede verilmiyor, tabi bu tekniklere kendi başınıza çalışmanız tam tersi zararlı.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Biraz uzun oldu ama bu şakaya alınacak bir konu değil. Ses eğitimi ve şarkı söyleme tekniği, enstruman çalmaktan çok daha zordur.


onlychords | 15 Ağustos 2011 Pazartesi 02:20
21.
AkorLarın aLternatifLerini dene kendi sesine göre transpoze et bişeler et işte yaw uğraş bi dene ondan sonra sor bak sinirLendim şimdi


Kuby. | 15 Ağustos 2011 Pazartesi 00:08
20.
bu arada dedıgım gıbı seste herangı bı kırlılık yok sadece tız seslerde yetersizlik sorunu var.zorlayıncada detone oluorum:)durum bu yani.


gitaristaw30ec | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 01:28
19.
sagolun beyler yorumlarınız ıcın ikiniznde soledıgını denıycem.ama buhar olayı sardı benı:))


gitaristaw30ec | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 01:24
18.
bende değilim uzman hafız, olsun işine yarar arkadaşın :)


MarioPuzo | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:07
17.
ama yinede asfkslfjas şaka şaka :))


MarioPuzo | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:07
16.
ben uzman değilim arkadaşım sadece bildiklerimi söyledim .
Yani o kadar : )
kolay gelsin.


ouz-1903 | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:06
15.
sende :) oh be birleştik sonunda :D


MarioPuzo | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:06
14.


Sende haklısın :)


ouz-1903 | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:06
13.
adam şarkıyı doğru söylemeyi biliyorum hiç detone olmuyorum gayet iyi ama bazı şarkılara yetmiyor sesim diyor :) o yüzden işe yarıcağını düşünüyorum :)


MarioPuzo | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:04
12.


senin dediğini anca o sorunu hallettikten sonra yapabilir yani o zaman daha iyi olur ses telleri yumuşar vs .
ama arkadaş için çözüm değil ama o olayı çözdükten sonra olur .)


ouz-1903 | 25 Mayıs 2011 Çarşamba 00:01
11.
tamam işte dostum ses temiz olursa mı daha uzun soluklu olur yoksa kirli olursa mı :)


MarioPuzo | 24 Mayıs 2011 Salı 23:58
10.


Arkadaş temizlik demiyor ki sesi yetmiyormuş bunun için egzersize gerek var ne kadar tize çıkabileceği vs.
Yumurta ses eklemez ki buharda öyle .
Onun için diafram egzersizi ve ses açma yaparak sorunu kaldırabilir .


ouz-1903 | 24 Mayıs 2011 Salı 23:53
9.
yahu zaten buhar şarkı söylemeye yaramazki sadece sesin açılır tıkanmazsın göğsünde hırhır bi ses olmaz bunun gibi şeyler içindir :) yumurtada sesi geliştirmez oda buhar gibi temizlik amaçlı olsa gerek


MarioPuzo | 24 Mayıs 2011 Salı 23:51
8.


Yok ya biraz araştır istersen gerçekten sanada mantıklı gelir :D
Şarkı söylemek için buharada gerek yok defalarca çalışırsan sıkıntının kaynağını bulduktan sonra sorun kalkar ve tecrübe kazanırsın deneyim daha iyidir . . .
Yumurtaya hiç gerek yok ya:S ve belirli bir yaştan sonra yumurta içsen değişmez
çocukk olsa değişir arkadaşda maşallah Genç adam :D


ouz-1903 | 24 Mayıs 2011 Salı 23:49
7.
niye herkez yapamasın kardeşim, gitarı olan adamın bir kovası bir havlusu ve evindede sıcak suyu akıyordur herhalde :) ama çiğ yumurta işe yarıyor öyle bi sıkıntın varsa sende dene :)


MarioPuzo | 24 Mayıs 2011 Salı 23:45
6.


O boğaz olayı ses telleriyle alakası yok .
buhar olayıda yapan var yapamayan var bence düzenli dediğin her gün. yapması gerekir.
Ve Ses egzersizi daha iyidir .
Kökünden hallediyorsun ;)


ouz-1903 | 24 Mayıs 2011 Salı 23:43
5.
sen ballı sütü içiyorsun ses tellerine değmiyor oda direk mideye iniyor :) peki doktorlar neden sesiniz kısıldığında için diyor :) buhar olayınada gelince , ben buharın içinde söyle demedim ki şarkıyı :) buhar banyosunu düzenli olarak yaparsan sesin kondisyonunu sağlarsın :)


MarioPuzo | 24 Mayıs 2011 Salı 23:34
4.
Kardeşim valla çiğ yumurta felan boş iş:S
Bir kere mantıken ses tellerine deymesi gerekiyor yumurtanın ama direk mideye ben kebap yiyince ne olucak :D
Ya buhar olayıda aslında sadece yumuşatıp açıyor sesi gerçekten ama oda işte Bir o an içinişe yarar birde okulda vs söylersen ne olucak :D yani en iyisi detone olduğun yerleri gitarsız ve sadece o kısmı söyle en tiz noktaya kadar bu işine yarar ses zaten şarkı söylemeden açılmaz ki yada egzersiz kolay gelsin .. .


ouz-1903 | 24 Mayıs 2011 Salı 23:31
Sayfalar:  [ 1 ]  [2] 

Anket
kobeoguz soruyor:
Gibson Les Paul Stüdyo'nun En İyi Rengi?









Sonuçlar | Sonuçlar & Yorumlar
Yeni Anket | Anketler



AkorMerkezi.com © 2024
Gizlilik Politikası - Kullanım Koşulları - Kurallar - Son Yorumlar - Rastgele

GitarAkor.com kolonisidir. Derleme 0,41 saniye.