Akor Tab Söz Çeviri Anasayfası
Forum :::   >> 

Gitar Tonu Üzerine Teknik Bir Yazı
Merhaba gitarist adayı kardeşlerim :))
Gitar çalmayı öğreniyoruz çok güzel ama çalmanın yanında öğrenmemiz gereken daha çook şey var . Bunlardan biri de kullandığımız ton . Nasıl iyi bir ayar çekeceğiz ?
Diyelim ki öğrendik gitar çalmayı .. Artık gelsin konserler gitsin kayıtlar ..
İyi bir gitarist olabilmek için ;

* Teknikleri iyi bilmekten çok, yerinde kullanabilmeyi öğrenmeliyiz .
* Eğer çalışımıza duygumuzu da katmazsak özgün bir gitarist olamayız .
* Tabi bir de bunları kullanabileceğimiz sağlam bir tona sahip olmamız gerekiyor . Hadi bu konuda biraz bilgilenelim .

Öncelikle çalmak istediğimiz tarza uygun bir gitar ve buna uygun ekipman seçmeliyiz . Gitarın yapıldığı ağaç bu konuda çok etkili . Çok tercih ettiğiniz Ibanez marka gitarların iyi modellerinin gövde kısmında genellikle ıhlamur ve kavak ağacı kullanılıyor .
Gibson marka gitarlar maun ağacını tercih ediyor . Fender ve Jackson da genelde Ibanez gibi takılıyor ama bunun yanında akçaağaç da kullanıyorlar . Klavyelerde iyi gitar modellerinde genelde gül ağacı ve ebony görebilirsiniz . Bu ağaçlardan oluşan her gitar ayrı bir tona sahiptir ki oyüzden Jackson'dan aldığınız tonu Fender ile kıyaslayamazsınız . Çünkü tamamen farklı tarzlar için üretilirler . Uzun süre bekletilmiş ağaçlardan daha iyi ton alacağınızı ve böyle gitarların çok daha pahalı olacağını unutmayın .
Gelelim gitarın sapına ... Gitara vurunca tonun daha uzun süre tınılamasını istiyorsanız ( buna sustain demiştik hatırlarsanız ) o halde sapı kalın gitarları tercih edebilirsiniz . Ve tabi ki gitarın boyası, cilası, kaç kat verniklendiği de tonu etkiler .

Gitarın manyetikleri ..
Single dediğimiz manyetikleri Fender, Squier tarzı gitar sahibi arkadaşlarımız daha yakından tanırlar .İyi bir single manyetik takımına sahipseniz tonunuz biraz daha yumuşak ve daha temiz olacaktır . Drive kullanırken bile daha anlaşılır notalar duyabilirsiniz . Ancak sizi rahatsız edecek o cızırtıyı iyi bir single takımına sahip olsanız bile duyabilirsiniz .
Humbucker tipi manyetikler ise daha güçlü ve daha doyurucu sesler almanızı sağlar . Single kadar gürültülü değiller :)) Sağlam manyetik isimleri verelim tabi .. EMG , Di Marzio , Seymour Duncan sizi oldukça mutlu edecek manyetiklerdir .

Peki ya amplifikatörler ?
Size esnaf abilerinizin " Konsere mi çıkacak canım hemen sanki .. evde çalacak şu on luk neyine yetmez ! " diye gitarlarınızın yanında verecekleri amficikler malesef hiçbir işinize yaramayacak gençler .. İyi bir ton alabilmeniz için amfiniz de sağlam olmalıdır .
Combo dediğimiz preamp - power amp ve hoparlörü içinde barındıran sistemler ya da kafa - kabin dediğimiz çeşitli büyüklükte ve karakterde olan daha profesyonel sistemler iyi ton için olmazsa olmazlardan biridir . Bir de Rack dediğimiz bir sistem var ama o öğrenciyi bihayli aşar :))
Bir de transistörlü ve lambalı diye ayırmak gerekecek bu amfileri .. Eskiden radyolarda , tvlerde kullanılan lambalı düzen gitar için hiçbir zaman eskimeyecek sanırım . Kimilerinin tercihi farklı olsa da lambalı amfiyi herzaman transistörlü amfilere tercih edin arkadaşlar . Lamba ısındıkça alacağınız daha güçlü drive evde olmasa da konserlerde size çook yarayacak ;)
Tabi bir de prosesör , analog pedal sevdalıları var aranızda . Onu da başka bir yazı da anlatırız :))
Ha unutmadan .. Gitarınız sağlam .. manyetikler bebek .. Amfi canavar .. Ama sap ayarınız yoksa , entonasyon ayarınız yoksa , doğru tel yüksekliğini ve manyetik uzaklığını yakalayamamışsak , kullandığımız jak kablolar kalitesizse ve en önemlilerinden biri amfiye ayar çekmeyi bilmiyorsak yine sınıfta kaldık demektir .. O yüzden daha öğreneceğimiz çok şey var . Takipte kalın . :)) Sevgi ve saygı ile ..

Umut GÜRIŞIK
https://www.youtube.com/umutgrsk

  • Dosya Ekleri 1: kurs.jpg (23 KB)
  • 11.05.2013 03:06:25, 1061 okunma, 0 cevap, grsk yazdı
    Buraya bir şey yazan çizen olmamış. Aslında olmuş olabilir. Hem olmuş hem olmamış da olabilir. Olanları düşünmeden bir cevap yazabilirsiniz. Tıklayın

    Anket
    bamba soruyor:
    Sen Hangi Şarkıcıyı Seviyorsun?










    Sonuçlar | Sonuçlar & Yorumlar
    Yeni Anket | Anketler



    AkorMerkezi.com © 2024
    Gizlilik Politikası - Kullanım Koşulları - Kurallar - Son Yorumlar - Rastgele

    GitarAkor.com kolonisidir. Derleme 0,14 saniye.