Akor Tab Söz Çeviri Anasayfası
Forum :::   >> 

Yeni Gitarda Cızırtı
bugün aldığım gitarda bazı akorlarda cızırtı sesi geliyor. yeni aldığım için mi yoksa gitarda mı problem var anlayamadım. akord edilmemişti eve getirince yaptım akordunu ama ses cızırtılı. anlayanlar yardım edebilir mi değiştirmeli miyim?
1.01.2011 22:34:38, 21700 okunma, 20 cevap, alicankoc094 yazdı
20.


ben teşekkür ederim


lutiye | 23 Ağustos 2013 Cuma 14:39
19.


Çok teşekkürler. Gitarı götürdüğüm yere tekrar götürdüm ve eşiği yükseltti sızlama ortadan kalktı. Çok az en üst tel sızlıyo sadece. Ancak sapın attığını o da söyledi. Bu yüzden götürücem aldığım yere ve gerekenin yapılmasını istiycem. TEkrar teşekkür ederim bilgilendirme için :)


kralord43 | 22 Ağustos 2013 Perşembe 22:15
18.



kafandan alta benim yazdıklarımı net okusan nasıl yanıltıldığını anlardın öncelikle zaten aldığında cızırtı varmış bu tip muzık mağazalarında genelde olan şeylerdir. reyonda bekleyen gitar çok beklediği için genel ayarları bozulur.
ayar bozulmasından kastım sap ayarlarıdır. çoğunlukla bu tip yerlerde sap ayarlarını ellemeden teller biraz fazla yükseltilir ki cızırtı varsa satılırken ortadan kalksın.

gitar alırken önce tel yüksekliğine bakmalı sonra normal ise cızırtı varmı yokmu ona bakmalıdır.

ki senin gitarın bir klasik gitar bu modeli bilmiyorum içinde trus rod varmıdır, yokmudur ancak yoksa sapın atmış demektir.
sen direk aldığın yere götürecektin ya değişim yada düzeltilmesini isteyecektik ama ne yapmışsın başka bir yere götürmüşsün ve sana saçma bişey söylenmiş ve yapılmış hiç cızlayan bir gitarın telleri daha fazla düşürülerek çözüm sağlanırmı , muhtemelen götürdüğün yer gitara baktı tellerini çok yüksek gördü ve düşürdü ve cızlayan gitarda teller fredlere daha da yaklaştığı için çok daha fazla cızlamaya başladı. sen al gitarını aldığın yere götür ve bu gitarı yeni aldım sizden sürekli cızlama var bunu halledin de halletsinler
luthier Hüseyin fırat


lutiye | 21 Ağustos 2013 Çarşamba 13:37
17.


Benimde size bi sorum olucak. Ben 2 ay önce Takamine EG124C-BK Serisi Elektro Klasik Gitar aldım. Fakat tellerde hafif bi sızlama vardı. yeni tel taktım tekrar çaldım ve ritim atarken ağırlıklı olarak üst teller olmak üzere yine sızladığını farkettim. Ve bi müzik dükkanına götürdüm. Alt eşiğin düşürülmesi gerektiğini söyledi. tamam dedim düşürdü ve yeni tel taktı. Fakat sızlama çok daha arttı. Ritim atarken korkuyorum. Aşırı bir cızırtı var. Ben bu gitarı Taksim Zuhal Müzikten almıştım. Acaba geri götürsem değiştirebilirler mi ? Sonuçta bi işlem yapıldı gitar üzerinde .s Lütfen yardımlarınızı bekliyorum. (600 TL verdim bu gitara. Pişmanım sakın almayın)


kralord43 | 18 Ağustos 2013 Pazar 11:33
16.
bende yamaha c40 almıştım ilk aldığım hafta en alt telden cızırtı geliyordu sonra düzeldi zamanlar geçer bennimki geçti


ali_tufan_kıraç | 1 Eylül 2012 Cumartesi 17:03
15.
Dostlar soru sormadan şu formları okusanız derdiniz ilacının orada olacağını göreceksiniz.aynı konular sürekli soruluyor çünkü gitarın en önemli sıkıntısı cızırtı.biraz araştırmacı olamk gerekli diye başlayıp sizi bilgilendirelim.

Önce soru sahibine
dostum genelde piyasada satılan yeni gitarlarda alt eşik ayarsız tellerde yüksek oluyor çünkü ne kadar tel yüksek olursa sapın bozuk olduğunu tel yüksek olduğu için cızırtı çıkmadığından alan kişi fark edemez ve bilinçli olarak bunlar yükseltilir.
seninki de muhtemel böyle 12 perde tel ile fred arası 3 mm den fazla ise tellerin yüksek yani alt eşikten ayar ile standarda getirilmesi gerek demektir sen bir bunu kontrol et.eğer yüksek ise daha sıkıntılı bir durum var demektir çünkü bu senin gitarında düşürüldüğünde daha fazla cızlama demektir sen bu tel yüksekliğini kontrol ettikten sonra eğer fazla ise hiç uğraşma git gitarını değiştir sana adam gibi bir şey versinler

şimdi genel bir cızırtı bilgilendirmesi veriyim herkes faydalandın
şimdiye kadar bir luthiyeye uzak olan veya bu işe bütçesi olmayan arkadaşların sıkıntılarını yetenekliler ise kendilerinin nasıl çözebilecekleri konusunda yüzlerce insana yardımcı oldum ve olmaya da devam ediyorum.ücrette istemiyorum amaç insanlar faydalansın ve sadece doğru bilgi.
bana sorulan sorularda gitar çalan bir insanın temel sıkıntısı klasik, akustik ve elektrolarda mutlak sap ayar sıkıntıları ,cızırtı,ya da düşük model öğrenci tipi gitarların nasıl manyetik değiştirilerek üst bir kademeye çıkarılabileceği.
gitarlarda cızırtı diye tabir ettiğimiz sıkıntının bazı sebepleri vardır.
maalesef çokça karşılaştığım şey cızırtının nedenleri cızırtı gitarın sadece ucuz olmasından kaynaklanmıyor çok pahalı gitarlarda da sıkıntılar var.
bu gitarlar yurt dışından getirildiği için ilklim değişikliklerinden ve kargo şartlarından dolayı sıkıntılı hale gelebiliyor eğer iyi korunmamışlar ise .
müzik aletlerini satan mağazalar perakende işlemi yapıyorlar bunların bir iki ana toptancısı var ve buralardan tüm mağazalara dağılıyor .hatta bu toptan firmaların atölye birimleri var ürünler mağazalara dağılmadan sıkıntılı müzik aletlerini bu atölyelerden geçiriyor ve sonra tekrar paketliyorlar .bu kadar net bilgiyi bu toptancıların birinde çalışan luthiye arkadaşım sayesinde öğrendim bu bilgiyi neden vermek istediğimi de anlatayım.
Bir arkadaşım benden rica etti bir gitar almak istediğini ve kendisiyle gelmemi istedi bir adet klasik bir adette elektro alacaktı. önce bana kullanmış olduğu grg serisi ibanez gitarını getirdi ve gitara baktığımda klavyede iç bükey bir durum olduğunu gördüm bu truss rod la düzelmiyordu tesviye işlemi gerekli idi ancak baktığımda gitara daha önce yani satın almadan önce tesviye yapılmıştı yapacak bir şey kalmadı ferd değiştirdik.
Bu gitarı düzettikten sonra gittik tünele bir mağazada klasik gitar baktığımı ama masif olması gerektiğini söyledim satıcı alladı pulladı pahalı bir getirdi masif dedi ve başladık iddialaşmaya ben bu masif değil dedim o tersini iddia etti sonunda benim luthiye olduğumu öğrenince pes etti bu gitar 1500 liralık bir gitar ancak ön kapak dışında masif değildi yanlıklar ve arka tabla papel denilen bir kaplamadan yapılmıştı. Daha sonra başka bir mağazaya girdik esp marka elektro baktık ayarları yapılmış bir şekilde çok güzel bir gitardı fiyatı 2700 lira gitara baktığımda 8 ila 12 perdeleri arası tesviye edilmiş bu gitarı da almadık ve çok fazla bir uğraş verdikten sonra düzgün esp bulup aldık.
Gitar alırken mutlaka bir bilenle gidin yok gitmezseniz böyle internet ortamında gitarınla ilgili sıkıntıları olan dostlardan biri olur çıkı verirsiniz.

Şimdi cızırdamayı açıklayalım.

Cızırdama diye tabir edilen şeyler genelde bir fredin kendisinden sonraki ile arasındaki yükseklik farklarından olur. Yükseklik klavyenin iç veya dış bük ey bir hal alması ile olur bu akustik ve elektrolarda turss rod çubuğu yardımıyla düzeltilebilir. Ancak klasik gitarlarda sapı düzeltecek sap içersinde bir çubuk olmadığı için sadece tesviye işlemi uygulanabilir ya da tel yüksekliğine bakılmalıdır.
bu yöntem ise yaramıyor ise tel yüksekliğine bakmak gerekli bu ikinci cızırdama sebebidir yükseltilen tel cızırdamayı kesebilir ancak cızırdama var diye teller standart ölçülerdeyken tel standardını bozmak iyi bir çözüm şekli değildir. Sonucunda telleri fazla yükseltmek cızırdamayı kesse de tel yüksekliği fazla olacağından baskı ve çalım zorlaşır.
Akustik ve elektrolar da bakım işlem sırası turss ayarı, sonrası tel yüksekliği, baktık düzelmiyor ferd tesviyesi bu da olmadı ise, son çare ferdler sökülür klavye rende ve zımpara takozu yardımı ile tesviye edilir yeni perdeler yerlerine çakılır tel yüksekliği ayarlanır sonra entonasyon ayarı yapılır. Klasik gitarlarda ise tel yüksekliği sonrasında tesviye işlemi uygulanır ve gitarın sıkıntıları halledilir.

Son cızırdama sebebi de eski tellerdir oksitlenmiş tel cızırdamaya sebep olur. Aslında ilk kontrol edeceğiniz de budur.

bu da soru sahibine açıklama
dostum senin gitarının hiç bakmadan açıklayım gitarının alt eşik ayarsızlığı nedeniyle telleri yüksektir. kendinde kontrol et 12 perde telle ferd arası 3 mm den fazla ise tellerin yüksek demektir.he bide bu tel yüksekliği düşürüp standarda getirdiğimizde mevcut cızırtıların daha da artar eğer bu tel yüksekliğini kontrol et eğer yüksek ise hemen git bu gitarı geri ver sana düzgün bir şey versinler bu gitarın sapı atmış demektir.

Bilgilerinize sunulur
luthier Hüseyin fırat



lutiye | 1 Eylül 2012 Cumartesi 15:25
14.
KARDEŞ SORUN BASİT ASLINDA GİTARLARDA DELİĞİN İÇİNE ELİNİ SOKARSAN EŞİĞİN ALTINDA 2 KÜÇÜK SOMUN OLDUĞUĞNU FARKEDERSİN ONLAR GEVŞEMİŞTİR BEN SIRF BU YÜZDEN GİTARIMI SATACAKTIM :D İNŞ. YAPBLRSİN.


pcko73 | 31 Ağustos 2012 Cuma 21:05
13.
eşiği yükselt biraz ve gitarı yan tutup perdelere bak yuksek olan perde varmı die birde nota basıp dene :( notayı basarken perdenin köküne basarak dene) eer bu saydklrmdan biri gerçeklesiorsa gitarı geri gtrmen içn tek sebep.


Coskun Avsa | 15 Şubat 2011 Salı 02:53
12.
arkadaşlar teller oturmadığından yapar,fakat bu sürekli bi durum değildir. eğer sürekli bir sorun haline geldiyse perdelerden birine veya birkaçına sürtüyordur teller,sorunlu perdenin aşıtılması gerekir yada iyi bir usta tarafından tesfiye edilmelidir...


otrike | 14 Şubat 2011 Pazartesi 01:30
11.
Genellikle teller birbirine sürttüğünde bu ses çıkar.Büyük bir ihtimaalle alta teli tutan yer kaldırılır.


jelybon | 13 Şubat 2011 Pazar 16:00
10.
yeni tellerinden olabilrir heleleki kalsik gitarda oluyor böyle sorunlar. teller yeniyse cırıltı yapar akor yaparken kopmucak sekilde yüksek sese cek telleri sonra biraz dursun akora getir .


Onur Türkyılmaz | 13 Şubat 2011 Pazar 15:35
9.
bütün telleri sırayla çaldığın yerden 10 cm kadar yukarı çek bırak.bu işlemi bi kaç defa yap.sonra akor yap düzelir


gora_bob | 13 Şubat 2011 Pazar 00:39
8.
Bende Yamaha Klasik aldım bu hafta eski gitarım Barcelonaydı elime ilk aldığımda senin gibi sorunlar yaşadım eski gitardan tekrar alıcaktım neredeyse...Tellerini değiştirdim üzerindekiler hoşuma gitmedi D.EJ27N taktım 1-2 gün sonra ya ben yeni gitara alıştım yada teller oturdu ses güzelleşmeye başladı cızırtı kesildi


rcn' | 12 Şubat 2011 Cumartesi 18:03
7.
yaa bende telleri yeni değiştirdim... ibanez aeg10 var elektroklasik.... bende de aynı problem var. teller yerine tam oturmadığındandır. bi kaç saat çal bi akor yap eskisi gibi olur dedi ama... pek de anlam vermiş değilim doğrusu :S son 1 haftadır bu şekilde. teller eskidi diye yapıyodur sanmıştım o sesi ama... bilmiyorum :S :S


fatih07 | 6 Şubat 2011 Pazar 03:49
6.
kardesim ortam sıcaklığı vb. gibi şartlardan dolayı sap ayarında bi bozulma olmuş olabilir çok beklemiştir veya eger yeniysen belki tam basmıyorsundur oda olabilir ama yeni aldıysan sap ayarını herkez yapamaz para vereceğine değiştir değiştiremiyorsan lutiyere götür hallettir kolay gelsin selamlar.


mysteriousx | 5 Şubat 2011 Cumartesi 22:14
5.
klasik gitarsa akorları düzgün bastıgın halde cızırtı varsa hiç ugraşma degistir hmen.. ucuz gtarsa zaten hiçbişe demiorm...


hardman345 | 3 Ocak 2011 Pazartesi 10:53
4.


bunu uygula


liquit | 2 Ocak 2011 Pazar 18:04
3.
sapı yamulmuş da olabilir aynı sorunu ben yaşadım ve değiştirdim


_IntromTr@ck_ | 1 Ocak 2011 Cumartesi 23:14
2.


klasik gitar yazmayı unutmuşum


alicankoc094 | 1 Ocak 2011 Cumartesi 23:00
1.
cızırtı? elekto gitar manyetiklerinden mi bahsediyorsun? yoksa klasik gitar mı? klasik gitarsa ya akoru tam basamıyorsun ya da perde sorunlu.. elektro gitardan bahsediyorsan açık kapalı manyetikleri değiştir.. belki de amfide sorun vardır.. güzel bi' pedal tak ve sesi aç.. hâlâ cızırtı varsa manyetikler sorunludur büyük ihtimal.


Koçer | 1 Ocak 2011 Cumartesi 22:55

Anket
carismali soruyor:
Kurbanın albümündeki hangi şarkı daha iyi ?













Sonuçlar | Sonuçlar & Yorumlar
Yeni Anket | Anketler



AkorMerkezi.com © 2024
Gizlilik Politikası - Kullanım Koşulları - Kurallar - Son Yorumlar - Rastgele

GitarAkor.com kolonisidir. Derleme 0,36 saniye.